WELKOM BIJ DE GENERATIETUIN WIERDEN
er informatie

Kunstmarkt bij prachtig weer een groot succes!!

Wat was het een geslaagde kunstmarkt! Bij prachtige weersomstandigheden, veel bezoekers, gezellige kunstenaars hebben wij als organisatoren volop genoten. We kunnen terugkijken met een grote glimlach. Hieronder hebben we een foto impressie van de kunstmarkt.

  • kunstmarkt44_1
  • kunstmarkt40_1
  • kunstmarkt38_1
  • kunstmarkt39_1
  • kunstmarkt43_1
  • kunstmarkt37_1
  • kunstmarkt36_1
  • kunstmarkt42_1
  • kunstmarkt41_1
  • kunstmarkt35_1
  • kunstmarkt34_1
  • kunstmarkt33_1
  • kunstmarkt32_1
  • kunstmarkt31_1
  • kunstmarkt30_1


 

Zaterdag 30 september 2023 van 11.00 - 16.30 uur organiseren wij in samenwerking met Culturele Raad Wierden voor de derde keer de kunstmarkt in de Generatietuin. Er hebben 37 kunstenaars hun medewerking hieraan toegezegd. Wij zien er naar uit! 

De kunstmarkt wordt mede mogelijk gemaakt door Cogas Cultuurfonds en Gemeente Wierden! Wij zijn erg blij met deze bijdrage!




Hieronder stellen de deelnemende kunstenaars zich aan u voor.



Bertus Seinen, schilderkunst 

Geboren in Wierden. Ik ben al van jongs af aan creatief bezig en na het volgen van de opleiding etaleur/decorateur is dat steeds verder ontwikkeld, vandaar ook mijn beroep: etaleur.
Mijn werken zijn realistische schilderijen, grote doeken,  maar ook drieluikjes van 10x 10 cm.
Sinds 2012 deelnemer in de Kunstfabriek in Nijverdal. Ik heb reeds verschillende exposities hier in de regio gehad en ook deelgenomen aan een kunstenaars symposium in Oostenrijk. Meer van mijn werk is te zien op www.bertusseinen.nl.

 

 





Louise Bierhuizen, keramiste

Zij is altijd op zoek naar innovatie , uitdagingen en verrassende vormen
Wat haar aantrekt aan abstractie is de spanning die het opwekt met betrekking tot het eindresultaat    
Bij de afwerking gebruikt ze verschillende technieken o.a. glazuren - raku stook - naked raku - pit fire - oxides  en kleurpigmenten. https://berk.exto.nl/




Dolf Bierhuizen, Beeldhouwer & Vormgever

Een beeld ontstaat bij hem niet tijdens het beeldhouwproces maar juist ervoor door goed naar het hout te kijken en als het ware erin te kruipen        Zijn Beelden worden super afgewerkt met olie voor binnen of beits voor  buiten
Sinds 2010 heeft hij samen met zijn vrouw Louise achter hun woning op 1600 m2 aan de Haarloseweg 6 Borculo   Beeldentuin AJ & LW Bier aangelegd .   zie voor meer info www.beeldentuin-gelderland-exposities.nl          


Gerda Wagenmans, sieraden

 Ik maak sieraden van zilver (925). De inspiratie voor mijn ontwerpen haal ik bv. uit voorwerpen of gebouwen die ik zie En hierin kan ik al mijn creativiteit kwijt. In mijn sieraden gebruik ik voornamelijk echte stenen. Het geeft mij veel voldoening om te zien hoe blij ik mensen maak met een sieraad.



Nardy Vaarhorst. schilderkunst

Geboren in Boekelo en sinds 1992 woonachtig te Wierden.
Vanaf die tijd schilder ik, eerst aquarel en gedetailleerd, nu grover met acryl op grote doeken. Momenteel schilderles bij Piet van de Hoef, Artilo te Almelo. Mijn voorkeur gaat uit naar landschappen, bomen, bloemen etc.
Het liefst schilder ik van zwart-wit voorbeeld zodat het doek een nieuwe sfeerkleur krijgt. Door een grove toets en snelle penseelstreek toe te passen, blijft het schilderij open en interessant.


Johannes Dollen, schilderkunst

Johannes is geboren en getogen in Twente. Naast zijn voormalige werk als architect en galeriehouder, schildert hij sinds 2002 als autodidact in meerdere technieken en stijlen. Hij signeert zijn schilderijen met zijn pseudoniem Mannès J. Zijn onderwerpen zijn over het algemeen natuur en landschap, welke zowel figuratief als geabstraheerd worden uitgewerkt. Zijn schilderijen tonen een erg persoonlijke kleurgevoeligheid. Naast rood en geel, traditioneel gekoppeld aan energie en vitaliteit, nemen de kleuren blauw en paars een steeds belangrijker plaats bij hem in. Sinds september 2021 werkt hij in het atelier de Scharlerbelt in de kelder van het Kulturhus Hoge Hexel. Voor meer info zie: https://johannesdollenart.jouwweb.nl


Inge Witvers   Textileartist


Beeldend Kunstenaar Textiel Gerelateerd. M.b.v. allerlei textiel gerelateerde technieken vertaal ik  één of meerdere delen van de door mij gemaakte foto`s tot een te starten werkprocesen maak gebruik van mijn oog voor structuur en niet alledaagse details. Al werkend bouw ik aan mijn nieuw te ontstane compositie in de vorm van doeken en objecten. Kleur, lijn en textuur blijven tijdens het werken met allersoortige stoffen belangrijk. Sporen van erossie, verweerdheid en in natuur, architectuur en cultuur blijven mij uitdagen. http://www.ingetextileartist.nl




 

 



Herma Peterman glaskunst

Jaren geleden ben ik door een workshop in aanraking gekomen met glas.
Ik was direct razend enthousiast over het werken met dit materiaal en volgde lessen bij verschillende glaskunstenaars.
Vol passie ben ik aan de slag gegaan met als resultaat mijn eigen atelier: Afwisseling van diverse lijnen zorgt voor een spannend en levendig beeld. Horizontale, verticale en diagonale lijnen wisselen elkaar af, diversiteit in dikte en lengte, kleurcomposities die elkaar aanvullen en versterken, lijn krijgt karakter. Allen leiden ze een eigen weg, maar samen vormen ze een geheel. Lijn in harmonie. Daarnaast maak ik ook ‘uitstapjes’ met figuratieve veelkleurige glascomposities en maak ik werk in opdracht. Samen komen tot een mooi persoonlijk ontwerp, wat past bij uw interieur of tuin. https://glasdock8.nl/





Marianne van den Eynde, linodruk

Marianne ging naar de Academie Beeldende Vorming in Tilburg waar ze o.a. les kreeg van Jan Dibbits, Marlène Dumas en René Daniels en waar ze haar lesbevoegdheid haalde. Ze koos daar als specialisatie voor een ‘ouderwetse techniek’, nl. lino- en houtsnede. Dat gaf haar de ruimte om haar eigen pad te kiezen. Marianne vertrok naar Italië om de taal te leren en om zich te specialiseren in grafisch werk, maar  ze  leerde er vooral dat alles in lijn te vangen is en de invloed van het Italiaanse licht dat zorgt voor heldere, harde overgangen van licht en schaduw, licht en donker. Kennis die ze toe kon passen in haar grafisch werk.
Ze ging les geven in tekenen en kunstgeschiedenis. Naast het schoolwerk bleef Marianne bezig met schilderen, tekenen en grafisch werk. Vaak gebruikt ze een detail uit de natuur waar lijn en structuur de hoofdtoon vormen of onderwerpen waar het spel van licht en schaduw het thema is. De laatste tijd beschildert ze de lino- en houtsnededrukken vaak. Of ze combineert delen van drukken in collages. Ook bedrukt ze de platen op doek die ze daarna borduurt. Door verschillende technieken te combineren, ontstaat nieuw en verrassend werk. Marianne heeft sinds twee jaar een grotere drukpers en kan daardoor nu groter werk maken.
 https://mariannevandeneyndeart.weebly.com/over-mij.html




Jeroen Bijl, schilderkunst

Geboren 1946 te Arnhem. Tekenen en schilderen  was niets voor mij. Naar de zeevaartschool, de zeeën bevaren en de wereld in trekken dat was wat mij trok. Toen ik na een tiental jaren varen aan de wal kwam ontdekte ik dat het hebben van ruimte voor mij onontbeerlijk was. Mijn vrouw en ik vonden een schitterende plek in het Overijsselse Vechtdal. Tijdens een regenachtige dag, op de veranda van een vakantiehuisje, ontstond mijn eerste landschapstekening. Wat als hobby begon werd al snel serieus toen ik als ontwerper/illustrator aan de slag kon in de verpakkingsindustrie .
Vanuit deze discipline ging mijn ontwikkeling verder naar het tekenen en schilderen van portret en model waarbij  het lidmaatschap van kunstenaars vereniging “Het Palet” in Zwolle een belangrijke rol heeft gespeeld.
Het is niet het zoeken naar perfectie maar het is het  plezier dat ik er aan beleef om dit te blijven doen. Andere onderwerpen die ik schilder en teken zijn landschappen dieren en bloemen. Het is ook interessant dit met diverse materialen te doen zoals acryl, olie, krijt, walnoot en aquarel (wat mijn voorkeur heeft). https://www.achteresch.nl/over/



Ruud van der Meulen, schilderkunst

In zijn atelier aan de Nicolaas Beetsstraat  in Almelo staat Ruud voor een groot doek met een abstracte afbeelding. “Ik haal mijn inspiratie vaak uit foto’s uit de krant of uit het nieuws. Ik maak  dan een schilderij alleen van het beeld  zonder het nieuwsaspect over te nemen.” Momenteel zijn dat bijvoorbeeld landschappen uit Oekraïne, ,of houdingen en gezichtsemoties van mensen in de straat, van sporters, dansers.
De expositie van Jeroen Bosch in 1966  in zijn toenmalige woonplaats                      ’s-Hertogenbosch wekte Ruuds belangstelling voor de kunst. Daarnaast voelt  hij zich ook geïnspireerd door Willem de Kooning, Jackson Pollock ,Caravaggio en Goya.
Ruud  ging naar de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Hij kreeg daar les van Jan Dibbits, Nico Molenkamp, Rene Daniels  en Paul de Nooijer. Zijn afstudeerbegeleider was Marlene Dumas.
Tot voor kort was Ruud docent tekenen en kunstgeschiedenis. In zijn vrije tijd bleef hij schilderen. Tot 2010 vooral portretten, daarna ook abstracte worstelingen en landschappen in pasteltinten. Het zijn Ruuds herinneringen die in olieverf hun beslag op het doek krijgen. Op veel van zijn doeken schildert hij vlotte kalligrafische lijnen. “De laatste tijd werk ik met grote doeken die ik op de grond leg. Het voordeel is dat ik dan heel nat kan schilderen.”
 https://artruudvandermeulen.weebly.com/


Annemiek van Hecke, goud- en  zilversmid

In 2019 ben ik mijn eigen ‘Atelier De Gouden Vis’ gestart met waar ik sieraden  van goud en zilver vervaardig. Bij het ontwerpen van sieraden haal ik mijn inspiratie  vaak uit de natuur. Daarnaast is iedere keer weer een leuk avontuur om samen met de klant tot waardevol sieraad te komen. Ik vind het goudsmeden een prachtig ambacht waar creativiteit, technisch inzicht, procesmatig denken en vakmanschap samenkomen. Ik hou van de eindproducten waaraan je kunt zien dat het met liefde en handmatig gemaakt is. https://www.atelierdegoudenvis.nl/



 

Carla Klein Goldewijk, schilderkunst

De mens (portret en model), de zee en wolken zijn mijn inspiratiebronnen.
Ik gebruik verschillende materialen zoals pastelkrijt, aquarel en olieverf. www. ateliercarlakleingoldewijk.nl


 

 

Claudia Leemreize, schilderkunst

 Sinds 2017 ben ik bezig met portretten schilderen met olieverf. De portretten zijn in opdracht of naar eigen modellen. Als ik schilder dan raak ik steeds meer verstrengeld met het model wat op het canvas komt, de kleurmenging en penseelstreken gaan dan vanzelf alsof het model mij leidt waar de toetsen moeten komen. Dit gaat hetzelfde als ik een portret schilder van een overleden iemand. Ik schilder naar levend model of van een foto die ik zelf heb gemaakt met mijn mobieltje .
Ik ben autonoom en volg mijn eigen ontwikkeling steeds weer verder de verdieping in. Ik heb in 2017 en 2018 lessen gevolgd bij Onderneming op Kunstgebied bij kunstenaars zoals Svetlana Tartakovsky.
In 2021 kwam ik in een heftige rouwperiode terecht waarin het mij niet lukte om portretten te schilderen. Om toch mijn behoefte om en in rouw te kunnen schilderen heb ik een aantal abstracte schilderijen geschilderd. Het schilderen en de beleving daarvan is een autonoom iets net als de toeschouwer. De toeschouwer ziet in elk schilderij zijn eigen beleving en emotie. Als ze geraakt worden is het door iets wat in henzelf ligt.


Jeroen  Heerkes, fotografie

Jeroen (1973, Hengelo) Mijn werk wordt in grote mate bepaald door sterke composities van lijnen, kleuren, sfeer en emotie. Mijn werk is afwisselend, soms vrij abstract, soms meer figuratief maar altijd met een eigen herkenbare stijl. Op het moment dat ik een beeld vastleg in een foto heb ik de uitwerking van het beeld al grotendeels voor ogen. Om de beelden af te maken worden deze afgedrukt op materialen die de sfeer en uitstraling verder versterken; materialen zoals acrylglas, mat, geborsteld of gediepdrukt aluminium en beton. Het beeld komt vanuit het hoofd direct aan de muur. http://jeroenheerkes.nl/




Harry Soepenberg, schilderkunst

Harry Soepenberg (1970) uit Den Ham, schildert vooral landschappen waarin hij de sfeer en het licht van het Vechtdal, de Reest en de IJssel realistisch en tegelijk impressionistisch weergeeft. Deze streek biedt veel inspiratie om te schilderen.
Om de werking van het licht op kleur en contrast beter te leren zien, schildert Harry ook regelmatig ter plekke buiten. Dit plein-air werk wordt sneller en spontaner geschilderd en oogt daardoor vaak levendig.
www.harrysoepenberg.exto.nl



    

Leta Evers, keramiek

Leta (Raalte, 1952) was als kind al gefascineerd door haar pake (opa) die in de dertiger jaren een pottenbakkerij had in het Friese stadje Workum. Een uitdaging om als volwassene ook het pottenbakken proberen te leren. Zij volgde lessen bij Marianne Steffens in Almelo en concentreerde zich in het begin voornamelijk op het draaien achter de schijf. Inmiddels boetseert ze abstracte mensfiguren, vazen, borden en schalen. Nooit hetzelfde. Altijd bedacht op het moment. Werken met klei is heerlijk. Klei is een natuurlijk materiaal dat zich prachtig laat vormen. Daarna is het afwerken van een werkstuk een uitdaging. Zij maakt gebruik van diverse soorten glazuurtechnieken. Te noemen: kwastglazuren, spatglazuren, inbranden paardenhaar, raku stoken. Leta noemt zichzelf een autodidact. Het experimenteren en het ontdekken fascineren haar. “Kunst is genieten met je ogen. Kunstenaars genieten van het maken van hun werk en mensen genieten vervolgens van hun kunstwerken. Dat is voor kunstenaars dan weer dubbel genieten.”


 






Gijs Peterman, schilderkunst

Gijs Peterman is een veelzijdig kunstschilder. Zijn werk is abstract en de voorstellingen zijn gevarieerd en divers. De doeken zijn levendig, krachtig van kleur en spreken tot de verbeelding. Gijs werkt graag met primaire kleuren en gaat “creatief” om met de omgeving. De laatste tijd heeft hij zich voornamelijk toegelegd op het schilderen van landschappen. Hij abstraheert het landschap zodanig dat het nog een herkenbare voorstelling blijft. Inspiratie wordt opgedaan tijdens fietstochten in de natuur. Gijs heeft in de loop der jaren een eigen herkenbare stijl ontwikkeld.



Veronique Kleinjan, schilderkunst

Vanaf het moment dat ik afstudeerde aan de kunstacademie in 2007 tot nu is Wierden de plaats geweest waar ik mijn atelier heb. Van hieruit schilder en teken ik graag en heb een voorliefde voor grafisch werk. In mijn werk laat ik me inspireren door architectuur, constructies en landschappen. De ruimtelijkheid die hier bestaat of gesuggereerd wordt, leg ik vast in mijn composities. Het spel van ruimtelijkheid creëren op een plat vlak, blijft me interesseren. De massa's tegenover het niets, het gewicht tegenover de lichtheid. In mijn schilderijen krijgt dit spel een andere vorm dan in mijn tekeningen en grafisch werk, en dat maakt dat ik er niet op uitgekeken raak. 




Hellen Muller, goud- en zilversmid

Op zestienjarige leeftijd vertrok Hellen Muller naar Schoonhoven om haar droom waar te maken om goudsmid te worden. Nu bijna 30 jaar later vindt ze het nog steeds fijn om van niets iets te maken. Om samen met iemand een idee of wens tot een werkelijk draagbaar sieraad te maken. Van ring, collier tot blijvende herinnering van een dierbare, Hellen smeedt ze met veel liefde en plezier. Neem vooral eens een kijkje op haar website: www.atelier.hellenmuller@xs4all.nl




 



Myrthe Laarhuis-Kremer, aardewerk/keramiek

Keramiek maakt me blij, het geeft dagelijks voldoening! De kleinste dingen, alles en iedereen om me heen, ze inspireren me om telkens weer een uniek werk met een ziel te creëren.
Mijn werk is volgens de normen nooit perfect maar juist mooi door de imperfectie en de pure passie die ik erin verwerk. Mijn werk wordt getypeerd als eigenwijs, robuust, uniek en eigen.
Mijn passie voor keramiek deel ik graag met iedereen die middels klei wil leren ont-moeten!
https://piepes-pots.com/



Herman Stiggelbout, schilderkunst

Na zijn werkzame leven als huisarts kreeg Herman Stiggelbout (1955, Wierden) meer tijd voor zijn creatieve ideeën. Meubelmaken en houtsnijden hadden al langer zijn interesse. De bekende Wierdense schilder Jan Aanstoot inspireerde hem tot het schilderen met olieverf, waarin hij zich verder bekwaamde aan de Academie voor realistische schilderkunst Art Partout in Deventer. Met oog voor detail en veel geduld groeien zijn werken geleidelijk tot hun uiteindelijke vorm.


Gerrie Folbert, schilderkunst

 

Atelier no.5 is een atelier in Aadorp waar ik me uit kan leven in mijn creativiteit. Ik gebruik een grote diversiteit in materiaal, werkwijze en onderwerpen. Dit doe ik bewust omdat ik me niet wil committen aan 1 onderwerp en ik vind zoveel inspirerend!
Ik ervaar het als een vrijheid om het ene moment bezig te zijn met grote schilderijen met abstracte kunst met acrylverf om vervolgens weer te concentreren op bloemen of portretten in aquarel of pentekeningen.
Daarnaast geef ik zentangle workshops in mijn atelier of op locatie voor scholen, verenigingen en bedrijven.



Marianne Pekkeriet, schilderkunst

 Kleurrijk, levendig, natuur en abstract, enkele kenmerken van mijn schilderijen. Heerlijk vind ik het om te schilderen, ik verwerk indrukken en emoties in mijn werken. Meestal zijn het grote doeken, maar speciaal voor de kunstmarkt in de Generatietuin neem ik ook kleine werken mee.  Alvast nieuwsgierig geworden? Een deel van mijn werk is te zien bij: https://mariannepekkeriet.werkaandemuur.nl/nl


Joke Dekker, vilt en textielkunst

De ViltVitrine van Joke Dekkr-Lambregts van onbewerkte wol tot een altijd weer verrassende creatie. Natuurlijke materialen (bv. wol, zijde, zijdecocons) vormen de basis van mijn werk. https://viltvitrine.nl/viltvitrine/





Kees Visser, schilderkunst

Kees Visser is geboren in 1943 in Andel aan de Maas. Hij verhuisde in 1950 naar Nieuwendijk aan de rand van de Brabantse Biesbosch, een gebied dat toen nog in open verbinding stond met de zee. “In de Biesbosch heb ik leren kijken” zegt hij daarvan.. Visser volgde de Kweekschool voor onderwijzer in Gorinchem waar hij leerde tekenen, zoals hij het verwoordt. In 1973 behaalde hij de bevoegdheid voor leraar handvaardigheid en in 1984 die voor tekenleraar. Vooral aquarelleren boeide hem toen. Na zijn verhuizing naar Almelo in 2000 werkte Visser voornamelijk met acryl op doek. Ook het thema van zijn werk veranderde. Het landschap werd stilleven. Het stilleven werd surrealisme, waarin het landschap wel een rol bleef spelen. Het werd een vervreemde wereld, maar wel bezien met een glimlach.
Het werd “Surrealisme met een knipoog”.
Kees Visser toonde zijn werk op diverse exposities en op kunstmarkten zoals op de Midzomeravond in Den Ham.


Willy Alferink, porseleinen sculpturen

Kunstenaar Willy Alferink uit Lochem noemt zichzelf een porseLIJMer en geen mozaïeker. Hij lijmt nl. extreem kleine scherven porselein op een zelfgemaakte basis van polystyreenschuim, verhard met glasvezeldoek, kunsthars en meer. Met veel passie en geduld komen zijn creaties tot stand. Aan èèn sculptuur werkt Willy gemiddeld een maand of drie. Hij kan door alles worden geïnspireerd. Hij hoopt met zijn sculpturen de bezoekers te verrassen en te verwonderen. Willy werkt overigens alleen met afgedankte materialen. Onlangs werd hij met z`n sculpturen op een kunstbeurs uit 185 exposanten tot WINNAAR gekozen. Wat hij maakt is uniek, origineel en tot in de details afgewerkt. Kom maar eens kijken op de Kunstmarkt in Wierden en oordeel dan zelf. www.willyalferink.nl  


Ruud de Jong (Raw Dee), doorkijkjes (fotografie)

Al zolang ik wandel, kijk ik om me heen. En al zolang ik om me heen kijk, schiet ik plaatjes. Een plaatje zegt meer dan duizend woorden, maar dat is eigenlijk onzin. Want die duizend woorden zeggen iets heel anders dan het plaatje.
Vaak zegt het plaatje wat de kijker horen wil, maar zeggen woorden wat de schrijver wil vertellen. Daarom vertel ik graag iets bij mijn foto’s.
Soms heeft wat ik vertel helemaal niets te maken met de foto. En ik wil de kijker ook het recht niet ontzeggen om een eigen verhaal om mijn plaatjes heen te weven. Maar volgens mij geeft wat ik zeg  een verrassende kijk op wat ik toon.

 

Karst Kroeskamp, schilderkunst

Karst is geboren, getogen en woonachtig in Almelo. Hij schildert meestal met olieverf en zijn werk loopt van realistisch tot figuratief.
Stillevens hebben een voorkeur bij hem. Naast het schilderen houdt hij zich ook bezig met andere technieken, zoals tekenen en dry brush.
In Almelo maakt Karst gebruik van het pand Grotestraat 151, waar hij exposeert en schildert.
U kunt het donderdagmiddag en zaterdagmiddag bezoeken tussen 13.00 uur en 17.00 uur
www.galeriekarst.nl

Verder zijn de onderstaande kunstenaars ook aanwezig tijdens de Kunstmarkt in de Generatietuin



Johannes Martinus, schilderkunst


Babs Ammerjaan, schilderkunst


Willeke Klaassen, textielkunst


Joke Elferink, pentekeningen op papier


Martha Frets, keramiek


 Ceciel Krikhaar, aquarellist


Roelie Woolderink, schilderkunst