2023-11-17
In de Generatietuin staan drie verschillende soorten kweeperen. Er staan Chinese kweeperen (Pseudocydonia sinensis) en de kweepeer Cydonia oblonga ‘Vranja’ die zullen uitgroeien tot kleine bomen. Tot nu toe hebben ze nog geen vruchten gegeven maar dat gaat zeker komen in de komende jaren.
Er is ook een struikvorm van de kweepeer. Daar is een flinke groep van aangeplant in de Generatietuin (Chaenomelis superba ‘Crimson and Gold’). Je vindt ze bij de hoofdingang van de tuin links onder de appelboom. Het waren heel kleine plantjes die we in de herfst 2019 van de kweker kregen. Met de droge zomers die hierop volgden hadden de kweepeertjes grote moeite om aan te slaan en te gaan groeien. Het was een zielig gezicht, terwijl deze struik erom bekend staat breed spreidend en onverwoestbaar te zijn. Van enige groei was echter geen sprake. Sommige gingen dood en de scharminkels die in leven bleven leden een kwijnend bestaan. In 2021 hebben we nieuwe Japanse kweeperen geplant. De weersomstandigheden waren nu beter en ze gingen allemaal groeien. Er is inmiddels een mooi groen veldje met Japanse kweepeer onder de appelboom ontstaan.
De Japanse kweepeer staat bekend om zijn gemene stekels. Dat maakt onkruid wieden tot een uitdagend werkje. Handschoenen aan en niet met blote armen werken is het devies. Japanse kweeperen bloeien vroeg. De bloeitijd valt van maart tot mei. Het is in de late winter een wonder om ineens een massa grote helderrode bloemen te zien. De bloemblaadjes zijn eetbaar en bijv. in een kruidenboter te verwerken. Bijen en hommels zijn blij met deze nectarbron in het vroege voorjaar.
Dat de insecten goed hun werk gedaan hebben is in oktober/november goed te zien. Heldergele vruchten zo groot als een flinke mandarijn zitten onderin de prikstruiken. Ze hebben een onregelmatige vorm en zijn eetbaar. Niet alleen voor mensen, het is ook prima vogelvoer in de late winter. Een Japanse kweepeer stop je niet zomaar in je mond. De vrucht is veel te hard en zit vol pitten. De kweepeer zit bomvol vitamine C en ook pectine en is daarom goed te verwerken tot siroop, gelei of jam. Op een schaal op tafel zijn het wonderlijk gevormde, maar heerlijk geurende vruchten. Vanwege de frisse geur werden ze vroeger in de linnenkast gelegd.
Op Internet zijn tal van recepten te vinden. Bij voedseltuin.com (Voedseltuin Rotterdam) vond ik het volgende recept van kweeperen siroop:
Benodigdheden
• 1 kilo Japanse sierkweepeertjes
• Water
• Ca. 500 gram halfzoete geleisuiker
• 2 dikke schijven citroen (1 cm)
• 2 dikke schijven sinaasappel (1 cm)
• 4 kardemonpitten, een kaneelstokje
1. Was de vruchten, doe ze in een pan met citroen, sinaasappel en kruiden, voeg water toe tot ze net onder staan
2. Kook ca. 30 min. met deksel op laag vuur, tot ze zacht zijn
3. Giet het afkooksel in een andere pan, voeg daaraan 200 gram suiker en/of honing toe en breng het kort aan de kook
4. Giet in schoon-gekookte flesjes, deksel erop, ondersteboven laten afkoelen en klaar is de siroop.
Helga Sasbrink - 17:58:20 | Een opmerking toevoegen